Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Bacheletová odsúdila zatýkanie účastníkov protestov v Rusku

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské úrady zablokovali viacero nezávislých médií a ruský prezident Vladimir Putin už podpísal zákon, na základe ktorého možno udeliť až 15-ročný trest odňatia slobody za šírenie falošných správ.

Ženeva 8. marca (TASR) - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok slovne odsúdila Rusko za zatknutie takmer 13.000 ľudí za účasť na nenásilných protestoch proti invázii na Ukrajine. Takisto upozornila, že kritika vlády v Rusku je veľmi výrazne obmedzená. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bacheletová na pôde Rady OSN pre ľudské práva povedala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) bolo v Rusku svojvoľne zatknutých za účasť na nenásilných protestoch proti vojne už približne 12.700 osôb.

"Priestor na diskusiu alebo kritiku verejnej politiky, vrátane vojenského postupu proti Ukrajine, je v tejto krajine čoraz viac a závažne obmedzený," povedala. "Od médií žiadajú, aby používali len oficiálne (odobrené) informácie a termíny," povedala.

Ruské úrady zablokovali viacero nezávislých médií a ruský prezident Vladimir Putin v piatok 4. marca podpísal zákon, na základe ktorého možno udeliť až 15-ročný trest odňatia slobody za šírenie falošných správ o ruskej armáde, pripomína AFP.

Bacheletová vyjadrila znepokojenie z používanie tejto "represívnej legislatívy", ktorá ľuďom znemožňuje uplatňovať občianske a politické práva a trestne stíha nenásilné správanie.

Komisárka zároveň všetky strany konfliktu na Ukrajine vyzvala, aby podnikli kroky s cieľom umožniť všetkým civilistom bezpečne opustiť oblasti postihnuté konfliktom.