Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bacheletová sa v prejave venovala Číne, Etiópii aj Rusku

Michelle Bacheletová, archívne foto. Foto: TASR

Predmetom Bacheletovej príhovoru bol aj Kremeľ a jeho opatrenia, ktoré podľa nej oslabujú právo občanov Ruska kritizovať vládu.

Ženeva 21. júna (TASR) - Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v pondelok nádej, že tento rok bude môcť navštíviť Ujgurskú autonómnu oblasť Sin-ťiang. Zároveň vyjadrila znepokojenie nad situáciou v etiópskom štáte Tigraj a odsúdila Rusko za porušovanie slobody prejavu.

Ako píše agentúra AFP, Bacheletová vo svojom prejave pri príležitosti otvorenia 47. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve odsúdila aj kontroverzný čínsky bezpečnostný zákon, ktorý má podľa nej na Hongkong „mrazivý vplyv".

Komisárka v súvislosti so správami o porušovaní ľudských práv ujgurskej menšiny v Číne vyjadrila nádej, že tento rok jej bude umožnený „zmysluplný prístup" do regiónu Sin-ťiang.

Bacheletová ďalej kritizovala situáciu v severoetiópskom regióne Tigraj, kde od vlaňajšieho novembra prebieha ozbrojený konflikt medzi etiópskou armádou a miestnymi separatistami. Mimovládne organizácie už niekoľko mesiacov upozorňujú na prebiehajúcu a zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v tom regióne.

„Som hlboko znepokojená neutíchajúcimi správami o závažnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva, hrubom porušovaní ľudských práv a zneužívaní civilného obyvateľstva všetkými stranami konfliktu," povedala Bacheletová, pričom poukázala na „mimosúdne popravy, svojvoľné zatýkanie a zadržiavanie, sexuálne násilie voči deťom aj dospelým a nútené vysídľovanie".

Predmetom Bacheletovej príhovoru bol aj Kremeľ a jeho opatrenia, ktoré podľa nej oslabujú právo občanov Ruska kritizovať vládu.

„Som zdesená nedávno prijatými opatreniami, ktoré ešte viac podkopávajú právo ľudí vyjadrovať kritické názory a ich právo zúčastniť sa na parlamentných voľbách naplánovaných na september," povedala Bacheletová a vyzvala Moskvu, aby v súlade s medzinárodnými normami rešpektovala občianske a politické práva obyvateľov Ruska.