Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN: Bilancia útoku na študovňu v Kábule stúpla na najmenej 53 obetí

Na snímke afganské dievča ukazuje fotografiu svojej sestry, ktorá zahynula počas útoku samovražedného atentátnika v súkromnom vzdelávacom centre v Kábule v piatok 30. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Medzi obeťami bolo najmenej 46 dievčat a mladých žien.

Kábul 3. októbra (TASR) - Na 53 stúpol počet obetí piatkového samovražedného útoku na súkromné vzdelávacie centrum v afganskom hlavnom meste Kábul. Medzi obeťami bolo najmenej 46 dievčat a mladých žien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Misia OSN v pondelok na Twitteri uviedla, že pri útoku zahynulo 53 osôb a ďalších 110 utrpelo zranenia. OSN predtým informovala o 43 obetiach na životoch.

Samovražedný útočník sa v piatok odpálil pri študovni, kde sa stovky študentov a študentiek pripravovali na prijímacie skúšky na univerzitu. K explózii došlo v západnej štvrti Kábulu väčšinovo obývanej šiitskými Hazármi.

Táto menšinová komunita je v krajine dlhodobo utláčanou skupinou a v uplynulých rokoch sa opakovane stala terčom brutálnych útokov. K viacerým z nich sa prihlásili sunnitskí extrémisti z organizácie Islamský štát (IS).

K zodpovednosti za piatkový útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. Podľa ľudskoprávnych organizácií afganské vládne hnutie Taliban nerobí dosť pre ochranu Hazárov a ďalších menšín.