Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

OSN: Boje v Mjanmarsku predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad OSN dodal, že od porušenia neformálneho prímeria v novembri si boje vyžiadali stovky mŕtvych a zranených a počet vysídlených osôb presiahol 300.000.

Ženeva 19. apríla (TASR) - Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu "strašnému prenasledovaniu" etnických Rohingov. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Šéf OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že nepokoje a narastajúce napätie medzi komunitami Rohingov a etnických Jakchainov znamenajú vážne riziko, že sa zopakujú predchádzajúce ukrutnosti.

Jakchainský štát sa nachádza na západe Mjanmarska. Je obývaný budhistickými Jakchaincami a takisto moslimskou menšinou Rohingov. Povstalci z Jakchainskej armády (AA) tam od vlaňajšieho novembra útočia na bezpečnostné sily, píše AFP.

Úrad OSN dodal, že od porušenia neformálneho prímeria v novembri si boje vyžiadali stovky mŕtvych a zranených a počet vysídlených osôb presiahol 300.000. Najnovší konflikt tak vyhnal z domovov už desaťtisíce ľudí.

Viac ako milión Rohingov utieklo v roku 2017 z mjanmarského Jakchainského štátu do utečeneckých táborov v Bangladéši po vojenskom zásahu proti tejto skupine moslimov. O život prišlo vtedy mnoho ľudí. Množstvo z nich naďalej každoročne riskujú svoje životy, keď sa snažia dostať z Mjanmarska na krehkých člnoch do Malajzie alebo Indonézie.

AA je jednou z niekoľkých ozbrojených etnických menšinových skupín v pohraničných oblastiach Mjanmarska. Mnohé z nich od získania nezávislosti od Británie v roku 1948 bojujú s armádou o autonómiu a kontrolu nad lukratívnymi zdrojmi.