Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

OSN bude hlasovať o pozastavení členstva Ruska v Rade pre ľudské práva

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nemôžeme dovoliť, aby členský štát, podkopávajúci všetky zásady, ktoré si ctíme, bol naďalej členom rady, uviedla v pondelok veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

New York 6. apríla (TASR) - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) bude vo štvrtok hlasovať o pozastavení členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za jeho inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila hovorkyňa predsedu VZ OSN Paulina Kubiaková s tým, že hlasovanie sa uskutoční o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ).

Toto rozhodnutie prišlo po obvineniach, že ruskí vojaci zámerne vraždili civilistov v meste Buča na okupovanej Ukrajine, spresnilo predsedníctvo VZ OSN.

Na dočasné pozastavenie členstva Ruska v UNHRC so sídlom vo švajčiarskej Ženeve je v 193-člennom VZ OSN potrebná dvojtretinová podpora.

"Zábery z Buče a pustošenie na celej Ukrajine si vyžadujú, aby sme svoje slová nahradili činmi. Nemôžeme dovoliť, aby členský štát, podkopávajúci všetky zásady, ktoré si ctíme, bol naďalej členom rady," uviedla v pondelok veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Rada OSN pre ľudské práva, založená v roku 2006, je pomocným orgánom Valného zhromaždenia OSN. Pozostáva zo 47 členských štátov, ktorých volí VZ.