Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN: Bude sa hlasovať o rezolúcii o odškodnení Ukrajiny Ruskom

Pohľad na budovy poškodené ostreľovaním s pravoslávnou cirkvou v pozadí v oslobodenej dedine Shchurove, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 7. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Na rozdiel od BR OSN rezolúcie prijaté valným zhromaždením nemajú právnu záväznosť.

New York 9. novembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) bude na budúci týždeň v pondelok hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vrátane zaplatenia reparácií. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá z návrhu tejto rezolúcie v stredu citovala.

Návrh uznáva potrebu vytvoriť "medzinárodný mechanizmus na odškodnenie za škody, straty alebo zranenia" vyplývajúce z "nezákonných aktov" Ruska proti Ukrajine. Ďalej odporúča, aby 193 členských krajín zhromaždenia v spolupráci s Ukrajinou vytvorilo "medzinárodný register" na dokumentovanie nárokov a informácií o škodách, stratách alebo zraneniach spôsobených Ukrajincom a tamojšej vláde zo strany Ruska.

Ruské právo veta v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) zablokovalo tento najvplyvnejší orgán OSN v podniknutí akýchkoľvek krokov, odkedy ruský prezident Vladimir Putin 24. februára nariadil svojim jednotkám začatie invázie na Ukrajinu. Vetá však neplatia na pôde valného zhromaždenia, ktoré už prijalo štyri rezolúcie kritizujúce ruskú inváziu na Ukrajinu.

Na rozdiel od BR OSN rezolúcie prijaté valným zhromaždením nemajú právnu záväznosť. Reflektujú však názor krajín sveta a doposiaľ demonštrovali rozsiahly nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou, píše AP.

Návrh rezolúcie spoločne predkladajú Kanada, Guatemala, Holandsko a Ukrajina. Hovorkyňa VZ OSN Paulina Kubiaková v utorok uviedla, že sa o ňom neuskutoční debata, krajiny však môžu poskytnúť stanovisko k svojej voľbe predtým alebo po tom, čo zhromaždenie prijme opatrenia.