Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN: Druhá vlna utečencov z Ukrajiny je väčšmi traumatizovaná

Ľudia utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa zhromažďujú vo veľkokapacitnom utečeneckom centre v poľskom meste Nadarzyn neďaleko Varšavy 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Utečenci, ktorí k rozhodnutiu odísť dospeli hneď na začiatku, mali často kontakty mimo krajiny, plán a miesto, kam chcú ísť.

Ženeva 18. marca (TASR) - Utečenci, ktorí v súčasnosti unikajú pred ruskou inváziou na Ukrajine, sú "vo väčšej miere traumatizovaní" než tí, ktorí ušli v prvej fáze vojny, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP.

Utečenci, ktorí k rozhodnutiu odísť dospeli hneď na začiatku, mali často kontakty mimo krajiny, plán a miesto, kam chcú ísť. Je pritom viac pravdepodobné, že utečenci, ktorí z krajiny odchádzajú v súčasnosti, nevedia, čo budú robiť ďalej, podotýka Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Jeho hovorca Matthew Saltmarsh v poľskom meste Rzeszów blízko hraníc s Ukrajinou povedal, že ľudia, ktorí utekajú teraz, potrebujú viac pomoci. "Toto sme určite spozorovali počas uplynulých piatich až šiestich dní v Poľsku," povedal reportérom v Ženeve prostredníctvom videolinky.

"Utečenci, ktorí prichádzajú, sú väčšmi traumatizovaní. Sú v šoku, mnohí z nich. Myslím si, že sa dá povedať, že majú menej prostriedkov než tí, ktorí prišli v prvej fáze krízy," dodal.

UNHCR uvádza, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára z krajiny ušlo 3,27 milióna ľudí. Poľská pohraničná stráž tvrdí, že hranice do Poľska prekročili dva milióny utečencov z Ukrajiny, pripomína AFP.

"U mnohých z nich sme spozorovali, že po príchode nemajú žiadny plán," povedal Saltmarsch. Podľa neho je v dôsledku tejto skutočnosti väčší nátlak na poľské úrady, ktoré sa s požiadavkou o ubytovanie pre nových utečencov obrátili na viacero obcí a regiónov.