Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN: Francúzsko sa musí zaoberať rasizmom v polícii

Mladíci počas zrážok s príslušníkmi poriadkových síl v meste Nanterre na predmestí Paríža 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová uviedla, že vláda momentálne zvažuje všetky možnosti na upokojenie situácie.

Ženeva 30. júna (TASR) - Francúzsko musí riešiť rasizmus a diskrimináciu v bezpečnostných zložkách. Uviedla to v piatok Organizácia Spojených národov v reakcii na smrť 17-ročného chlapca počas dopravnej kontroly, čo vo Francúzsku vyvolalo nepokoje. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Sme znepokojení usmrtením 17-ročného (chlapca) stredoafrického pôvodu políciou vo Francúzsku... Pre krajinu je to chvíľa na to, aby sa vážne zoberala hlbokými problémami rasizmu a rasovej diskriminácie v bezpečnostných zložkách," uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve Ravina Shamdasaniová.

Smrť tínedžera vyvolala vo Francúzsku vlnu násilných protestov, počas ktorých zatkla polícia len v noci na piatok 875 ľudí, oznámilo v aktualizovanej bilancii francúzske ministerstvo vnútra.

Incident je zachytený na videu, ktoré vyvolalo debatu o správaní francúzskych policajtov v chudobných a multietnických štvrtiach. Policajt mladíka postrelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď ho v utorok ráno zastavili pre dopravný priestupok v meste Nanterre na predmestí Paríža.

K výtržnostiam prišlo v noci na piatok už tretiu noc v poradí aj napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam, v rámci ktorých nasadili po celej krajine okolo 40.000 policajtov a žandárov. Francúzska premiérka Élisabeth Bornová uviedla, že vláda momentálne zvažuje všetky možnosti na upokojenie situácie.

Na otázku, či uvažuje aj o zavedení stavu núdze, Bornová odpovedala: "To vám teraz nepoviem, no zvažujeme všetky možnosti s jednou prioritou – nastoliť naprieč krajinou poriadok."

Stav núdze by miestnym úradom umožnil vyhlásiť v niektorých oblastiach zákaz vychádzania či zakázať demonštrácie. Väčšie právomoci by mala i polícia.

Počas posledných celoštátnych vlnách výtržností v roku 2005 zaviedla vtedajšia pravicová vláda stav núdze po približne dvoch týždňoch nepokojov, pripomína AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok tiež predčasne odcestoval zo summitu lídrov EÚ v Bruseli, aby predsedal núdzovému zasadnutiu vlády, ktoré zvolal pre protesty.