Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN: Guterres neberie raketové útoky v Kyjeve osobne

Generálny tajomník OSN António Guterres gestikuluje počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vo štvrtok 28. apríla 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky v čase Guterresovej návštevy Kyjeva, krátko po jeho stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, vystrelili na hlavné mesto niekoľko rakiet, pripomína DPA.

New York/Kyjev 29. apríla (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres nepovažuje ruské raketové údery v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev počas svojej návštevy za osobný útok.

"Neberie to ako znak straty rešpektu voči nemu, ale voči ľuďom v Kyjeve," uviedol v piatok v New Yorku hovorca OSN Farhan Haq. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Svetová organizácia zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s obeťou štvrtkových raketových útokov na centrum ukrajinskej metropoly. O život pri nich prišla novinárka a producentka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) Vera Hyryčová. Podľa OSN musia útoky takéhoto druhu skončiť.

Ruské jednotky v čase Guterresovej návštevy Kyjeva, krátko po jeho stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, vystrelili na hlavné mesto niekoľko rakiet, pripomína DPA. Podľa ukrajinských zdrojov pritom utrpelo zranenia najmenej desať ľudí.

Štvrtkové ruské raketové útoky v Kyjeve odsúdila aj nemecká spolková vláda.