Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Guterres odsúdil vojenský prevrat v Sudáne

António Guterres, archívne foto. Foto: TASR/AP

Predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil v pondelok tento orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet.

New York 25. októbra (TASR) – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres odsúdil v pondelok vojenský prevrat v Sudáne a vyzval na okamžité prepustenie civilného sudánskeho premiéra Abdallu Hamdoka. Informovala o tom agentúra AFP.

„Odsudzujem prebiehajúci vojenský prevrat v Sudáne. Premiér Hamdok a všetci ďalší predstavitelia musia byť okamžite prepustení," napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

Predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil v pondelok tento orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie „kompetentnej" vlády. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Generál zároveň uistil medzinárodné spoločenstvo, že jeho nová vláda dodrží sľub o transformácii na civilnú vládu. Povedal to len niekoľko hodín po tom, čo sudánska armáda podľa tamojšieho ministerstva informácií zadržala väčšinu civilných predstaviteľov kabinetu a spomínanej rady vrátane premiéra Abdallu Hamdoka.