Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

OSN: Guterres upozornil na rastúci nedostatok potravín vo svete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Existuje reálne riziko, že tento rok bude vyhlásených viacero hladomorov, a situácia v roku 2023 môže byť ešte horšia, povedal generálny tajomník OSN.

Berlín 24. júna (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok upozornil, že svet čelí "katastrofe" z dôvodu zvyšujúceho sa nedostatku potravín. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vojna na Ukrajine podľa šéfa Organizácie Spojených národov prispela k zhoršujúcej sa globálnej potravinovej kríze, ktorá postihuje už milióny ľudí. Jej príčinami sú takisto aj klimatická zmena, pandémia koronavírusu a nerovnosť v oblasti produkcie.

"Existuje reálne riziko, že tento rok bude vyhlásených viacero hladomorov, a situácia v roku 2023 môže byť ešte horšia," povedal Guterres, ktorý sa prostredníctvom videospojenia zúčastnil na konferencii o potravinovej kríze v Berlíne.

Hromadný hladomor podľa Guterresa medzinárodné spoločenstvo v 21. storočí "nemôže akceptovať". "Na koordinovanú mnohostrannú reakciu potrebujeme silné vedenie v oblasti politického a súkromného sektora," uviedol.

Guterres pripomenul, že poľnohospodári na celom svete čelia rastúcim cenám hnojív a energií, čo ovplyvní úrodu v Ázii, Afrike a Severnej i Južnej Amerike. Vyjednávači OSN podľa jeho slov pracujú na dosiahnutí dohody, ktorá Ukrajine umožní vyvážať potraviny – vrátane vývozu cez Čierne more – a umožní Rusku bez obmedzení dodávať potraviny a hnojivá na svetové trhy. Šéf OSN takisto žiadal o dlhové úľavy pre chudobné krajiny.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila za "úplne neobhájiteľné" tvrdenia Moskvy, že nedostatok potravín je spôsobený západnými sankciami zavedenými v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine. Rusko podľa jej slov v máji a júni tohto roka vyviezlo rovnaké množstvo pšenice ako za rovnaké obdobie roka 2021.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tvrdil, že neexistuje ospravedlnenie na to, aby Rusko zadržiavalo dodávky dôležitých potravín na svetové trhy.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí na svojej oficiálnej webovej stránke píše, že na piatkovej konferencii sa zúčastňuje viac ako 50 zástupcov vlád, medzinárodných organizácií a organizácií občianskej spoločnosti. Tí majú nájsť spoločnú odpoveď na globálnu potravinovú krízu, ktorá sa stupňuje pre ruskú inváziu na Ukrajine.

Kritickým hladom v súčasnosti vo svete trpí 345 miliónov ľudí v 82 rôznych krajinách – čo je o 200 miliónov viac než pred dvoma rokmi, uvádza nemecké ministerstvo s odvolaním sa na najnovšie údaje Svetového potravinového programu OSN (WFP).