Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

OSN: Humanitárna situácia na východe Ukrajiny je „alarmujúca“

Na snímke zo 16. júna 2022 žena reaguje pri zničenej budove po ruskom leteckom útoku v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

OSN upozornila, že v meste Severodoneck je "obmedzený prístup k čistej vode, hygiene a elektrine".

Kyjev 17. júna (TASR) - Humanitárna situácia na východe Ukrajiny je štyri mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie "mimoriadne alarmujúca" a naďalej sa zhoršuje, upozornila v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Takmer štyri mesiace po začiatku vojny je humanitárna situácia na Ukrajine – predovšetkým vo východnom Donbase – mimoriadne alarmujúca a naďalej sa rapídne zhoršuje," uviedol vo vyhlásení Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Situácia je podľa úradu obzvlášť znepokojujúca vo vnútri a v okolí Severodonecka, priemyselného mesta na východe Ukrajiny, kde už niekoľko týždňov zúria krvavé boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami.

V meste podľa predpokladov uviazli stovky civilistov a niektorí pravdepodobne našli útočisko v tamojšej chemickej továrni Azot, píše AFP.

OSN upozornila, že v meste je "obmedzený prístup k čistej vode, hygiene a elektrine". Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že kým "pokračuje eskalácia aktívnych nepriateľských akcií", vojna "si berie enormný počet obetí v radoch civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov".

"Napriek obrovským výzvam v súvislosti s prístupom sa OSN i ďalší partneri v humanitárnej oblasti od začiatku vojny dostali k vyše 8,8 milióna ľudom na celej Ukrajine," dodal OCHA.