Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN i USA odsúdili ruský raketový útok na nákupné centrum v Kremenčuku

Na snímke z videa poskytnutého ukrajinskou štátnou pohotovostnou službou 27. júna 2022 hasiči pracujú na uhasení požiaru v nákupnom centre, ktoré vyhorelo po raketovom útoku v Kremenčuku na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského nemalo nákupné centrum žiaden vojensko-strategický význam.

New York/Washington 27. júna (TASR) - Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili pondelkový raketový útok Ruska na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Akýkoľvek útok, ktorý zasiahne nákupné centrum, je naskrz ohavný," povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Pripomenul, že priemyselné mesto Kremenčuk v Poltavskej oblasti na rieke Dneper bolo doteraz ušetrené priamych vojenských útokov Ruska.

"Opätovne zdôrazňujeme, že medzinárodné humanitárne právo zaväzuje zúčastnené strany chrániť civilistov a civilnú infraštruktúru," povedal Dujarric.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým vyhlásil, že v nákupnom centre sa v čase útoku nachádzalo viac než tisíc civilistov. Oblastné orgány zatiaľ potvrdili desať úmrtí. Podľa Zelenského nemalo nákupné centrum žiaden vojensko-strategický význam.

Blinken na sociálnej sieti Twitter napísal, že "svet je pobúrený z dnešného ruského raketového útoku na ukrajinské nákupné centrum, ktoré je ďalším zo série ohavností" Ruska. Zopakoval podporu Spojených štátov Ukrajine a zdôraznil, že vinníci sa za tieto zločiny budú musieť zodpovedať.