Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

OSN informuje o možných zločinoch proti ľudskosti v Bielorusku

Na snímke vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk hovorí na 52. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva 7. marca 2023 v Ženeve. Foto: TASR/AP

Správa bola zverejnená len niekoľko hodín predtým, než v Bielorusku odsúdili na dlhoročné väzenie dve bývalé členky vedenia nezávislého spravodajského portálu Tut.by, pripomína AFP.

Ženeva 17. marca (TASR) - Porušovanie práv ľudí, ktorí sa mali postaviť proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, môže predstavovať zločiny proti ľudskosti, upozornila v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v piatok zverejnil správu, v ktorej dospel k záveru, že po celej krajine sa pácha hrubé porušovanie ľudských práv.

"Zdá sa, že porušovania boli súčasťou násilnej a represívnej kampane úmyselne zameranej voči tým, ktorí boli proti vláde, alebo tak boli vnímaní, či vyjadrili kritické názory," uvádza sa v správe.

"Niektoré z týchto porušení môžu predstavovať zločiny proti ľudskosti," dodal úrad.

Správa bola zverejnená len niekoľko hodín predtým, než v Bielorusku odsúdili na dlhoročné väzenie dve bývalé členky vedenia nezávislého spravodajského portálu Tut.by, pripomína AFP.

Dokument OHCHR sa vzťahuje na obdobie od 1. mája 2020 do 31. decembra 2022. Je založený na rozhovoroch s 207 obeťami a analýze viac než 2500 kusov dôkazového materiálu vrátane fotografií, videí, lekárskych či súdnych záznamov.

"Dokumentuje rozsiahle a systematické porušovanie medzinárodného práva v oblasti ľudských práv," uviedla na margo správy hovorkyňa OHCHR Elizabeth Throssellová. Zahŕňa "nezákonné odňatie života a početné prípady svojvoľného odňatia slobody, mučenia a zlého zaobchádzania, ako aj sexuálne a rodovo podmienené násilie, porušovanie práv na slobodu prejavu, pokojné zhromažďovanie a združovanie a popieranie práva na riadny proces a rovnocennú ochranu pred zákonom," dodala.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Lukašenkovu vládu, aby ukončila "systematické utláčanie" kritikov a okamžite prepustila všetkých väzňov zadržiavaných na politickom základe, píše AFP.

"Naša správa zachytáva neprijateľný obraz beztrestnosti a takmer totálnej deštrukcie občianskeho priestoru a základných slobôd v Bielorusku," upozornil Türk.

Prenasledovanie v Bielorusku prepuklo po historickom protestnom hnutí, ktoré vypuklo v roku 2020 v reakcii na sporné znovuzvolenie Lukašenka na post prezidenta. Voľby boli poznačené početnými podvodmi a pozorovatelia ich označili za zmanipulované, píše AFP.

V Bielorusku je aktuálne na základe politicky motivovaných obvinení zadržiavaných 1462 ľudí, uviedol OHCHR. Do februára tohto roka úrady zrušili 797 mimovládnych organizácií a ďalších 432 zatvorili, aby sa vyhli možnému stíhaniu. "Väčšina nezávislých bieloruských médií bola nútená zatvoriť, pričom niektoré boli vyhlásené za 'extrémistické'," dodala Throssellová.