Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vypukli noví boje medzi Marokom a Frontom Polisario

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rabat má pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.

New York 18. novembra (TASR) – Organizácia Spojených národov bez bližších informácií o prípadných obetiach v noci na stredu informovala o vypuknutí nových bojov medzi Marokom a Frontom Polisario, ktorý bojuje za nezávislosť Západnej Sahary.

„Mierová misia MINURSO naďalej dostáva správy o streľbe počas noci (na utorok) na rôznych miestach," informoval hovorca OSN Stéphane Dujarric. Zdôraznil, že OSN vyzýva strany (konfliktu), aby podnikli všetky kroky potrebné na zmiernenie napätia.

Front Polisario vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer uviedol, že jeho bojovníci pri útokoch pozdĺž frontovej línie, ktoré trvali počas celého utorka, spôsobili (nepriateľovi) ľudské a materiálne straty. Toto tvrdenie však podľa agentúry AFP nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Hovorca OSN Dujarric informoval, že generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok o situácii na sporných územiach s marockým kráľom Muhammadom VI., ako aj s ďalšími zainteresovanými stranami. Dujarric pritom nespresnil, o koho šlo.

Kráľ vo svojom vyhlásení uviedol, že Maroko sa zaviazalo k prímeriu, ale je súčasne „odhodlané v sebaobrane čo najtvrdšie reagovať na akékoľvek ohrozenie svojej bezpečnosti".

Situácia v oblasti Západnej Sahary je aj naďalej veľmi napätá. Kríza vypukla po tom, čo Maroko minulý piatok spustilo vojenskú operáciu v nárazníkovej zóne na krajnom juhu Západnej Sahary, a to v blízkosti pohraničného bodu Guerguerat. Cieľom marockej operácie bolo znovuotvorenie kľúčovej diaľnice medzi sporným územím a Mauritániou.

Saharskí separatisti, ktorí majú podporu Alžírska, na tento krok Maroka reagovali vypovedaním prímeria. Západná Sahara, rozľahlá púštna oblasť ležiaca na atlantickom pobreží Afriky, je spornou bývalou kolóniou Španielska. Rabat má pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.

Sily organizácie Polisario sú rozmiestnené väčšinou iba v riedko obývanej vnútornej oblasti a utečeneckých táboroch v susednom Alžírsku.

Skupina, ktorá bojuje za nezávislosť Západnej Sahary od 70. rokov 20. storočia, varovala, že v prípade vpádu marockých vojsk „bude odpovedať energicky a brániť svoju národnú suverenitu".

Maroko, ktoré považuje Západnú Saharu za integrálnu súčasť svojho územia, ponúklo danej oblasti autonómiu, ale trvá na tom, že si nad ňou zachová zvrchovanosť.

Polisario požaduje referendum o sebaurčení, ako je stanovené v dohode o prímerí z roku 1991. Referendum sa však opakovane odkladá vzhľadom na nezrovnalosti medzi Rabatom a Polisariom týkajúce sa znenia referendovej otázky.

Rokovania o budúcnosti Západnej Sahary, na ktorých sa zúčastňujú Maroko, Polisario, Alžírsko a Mauritánia, sú prerušené od vlaňajšieho marca.