Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN: Irán musí prestať používať silu proti účastníkom protestov

Protesty v súvislosti so smrťou Mahsy Amíníovej v Iráne, foto z archívu. Foto: TASR - AP

Staré metódy a tvrdošijnosť tých, ktorí sú pri moci, jednoducho nefungujú, podotkol podľa AFP ľudskoprávny komisár OSN.

Ženeva 24. novembra (TASR) - Na ukončenie "zbytočného" použitia sily proti demonštrantom v Iráne vyzval vo štvrtok na mimoriadnom zasadaní Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Z údajov, ktoré sme mohli zozbierať, vyplýva, že v súvislosti s protestami (v Iráne) bolo doposiaľ zatknutých približne 14.000 ľudí vrátane detí. To je ohromujúci počet," poznamenal Türk.

Ako dodal, "zbytočné a neprimerané požitie sily sa musí skončiť". "Staré metódy a tvrdošijnosť tých, ktorí sú pri moci, jednoducho nefungujú," podotkol podľa AFP ľudskoprávny komisár OSN.

Celoštátne protesty v Iráne sa začali v polovici septembra po tom, čo po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou zomrela 22-ročná Kurdka Mahsá Amíníová. Zatknutá bola pre údajné nedodržanie pravidiel obliekania pre ženy.

Organizácia Spojených národov v utorok odsúdila čoraz tvrdšie zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov. Podľa OSN prišlo od začiatku protestov o život 300 ľudí, medzi nimi i 40 detí. Nórska ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) odhaduje, že obetí by mohlo byť celkovo aj viac než 370.