Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN je znepokojená nad popravami bez procesu na ukrajinských bojiskách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina je podľa vedúcej misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine zodpovedná za približne 11 z týchto popráv.

Kyjev 24. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyjadrila v piatok hlboké znepokojenie nad popravami bez náležitého súdneho procesu, ktoré uskutočňujú ruské aj ukrajinské sily priamo na bojisku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová uviedla, že OSN zdokumentovala zabitie až 25 ruských vojnových zajatcov ukrajinskými ozbrojenými zložkami. Ruské sily podľa nej takto krátko po zadržaní popravili 15 ukrajinských zajatcov.

"Tieto (popravy) boli často vykonané bezprostredne po zadržaní na bojisku," uviedla Bognerová. Ukrajinské úrady podľa jej slov vyšetrujú päť takýchto prípadov, ktoré zahŕňajú 22 obetí. OSN však nemá vedomosť, že by prebiehalo aj trestné konanie voči páchateľom.

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina je podľa Bognerovej zodpovedná za približne 11 z týchto popráv. Rusko a Ukrajina sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vzájomne obviňujú z neprimeraného zaobchádzania s vojnovými zajatcami, píše AFP.