Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Južná Kórea i KĽDR počas prestrelky 3. mája porušili prímerie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea podľa výsledkov vyšetrovania prímerie porušila začatím streľby a Južná Kórea jej opätovaním.

Soul 26. mája (TASR) - Južná Kórea i KĽDR počas prestrelky v demilitarizovanej zóne 3. mája porušili prímerie, ktorým sa v roku 1953 ukončila kórejská vojna. Vyplýva to z utorkových výsledkov vyšetrovania OSN, o ktorých informovala agentúra AP.

Na prísne stráženej pozemnej hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou došlo v nedeľu 3. mája k prestrelke medzi vojakmi oboch krajín. Zranenia nehlásili. Išlo o prvý prípad v tzv. demilitarizovanej zóne za obdobie posledných približne dvoch rokov.

Veliteľstvo síl OSN (UNC) vo svojom vyhlásení uviedlo, že medzinárodný špeciálny tím viedol vyšetrovanie v spolupráci s juhokórejskou armádou. UNC podľa svojich vyjadrení Severnú Kóreu požiadalo o informácie o prestrelke. KĽDR však oficiálne stanovisko neposkytla.

Severná Kórea podľa výsledkov vyšetrovania prímerie porušila začatím streľby a Južná Kórea jej opätovaním. Vyšetrovateľom sa však nepodarilo zistiť, či KĽDR strieľala zámerne alebo omylom.

Južná Kórea vo vyjadrení uviedla, že jej vojaci reagovali na základe s pokynmi. Juhokórejská armáda je podľa vyjadrení zaviazaná plniť vládne ciele podporovať mier a znižovať napätie pozdĺž hraníc.