Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN: Južná Kórea má najnižšiu pôrodnosť na svete

Dieťa sa hrá s mydlovými bublinami v zábavnom parku v Soule počas Dňa detí . Foto: TASR/AP

Medzi ďalšie krajiny s nízkou pôrodnosťou okrem Južnej Kórey patria aj Bosna a Hercegovina a Singapur s hodnotou 1,2 a Cyprus, Grécko, Taliansko a Portugalsko s hodnotou 1,3.

Soul 30. júna (TASR) - Južná Kórea má podľa utorkovej správy OSN najnižšiu mieru pôrodnosti na svete, uviedla agentúra Reuters.

Výročná správa Populačného fondu OSN (UNFPA) konštatuje, že miera pôrodnosti v Južnej Kórei bola iba 1,1 na jednu ženu, čo je najmenej spomedzi 201 skúmaných krajín.

"Aj keď ženy získali rovnosť v prístupe k vzdelaniu a práci, rozhodnutia týkajúce sa vyššieho počtu detí sú obmedzené ich 'druhou zmenou', kde sa musia starať o deti a domácnosť," uviedol vedúci úradu UNFPA v Soule.

Nárast pôrodnosti si bude vyžadovať širšiu inštitucionálnu reformu pozostávajúcu z predpisov zameraných na posilnenie postavenia žien v spoločnosti, ako aj väčšie zapojenie a podporu zo strany mužov.

Správa sa zaoberala aj praktikami, ktoré podkopávajú rovnosť medzi pohlaviami. Priestor dala tiež skupine juhokórejských aktivistiek, ktoré sa v 80. rokoch snažili potlačiť hlboko zakorenené preferencie pre rodenie synov.

V roku 1994 sa v krajine narodilo 115,4 chlapca na každých 100 dievčat. Tento pomer však odvtedy klesol na 105,6, čo je prirodzený rozdiel v pôrodnosti chlapcov a dievčat.

Ženy však v krajine stále majú väčšiu zodpovednosť v domácnosti, majú menšie možnosti postupu na pracovisku ako muži a čelia novým formám násilia, ako je napríklad online sexuálne zneužívanie.

Medzi ďalšie krajiny s nízkou pôrodnosťou okrem Južnej Kórey patria aj Bosna a Hercegovina a Singapur s hodnotou 1,2 a Cyprus, Grécko, Taliansko a Portugalsko s hodnotou 1,3.