Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN Bacheletová žiada odstránenie systémového rasizmu

Na archívnej snímke Michelle Bacheletová Foto: TASR

Komisárka vo svojej správe preto predstavila program boja za rasovú spravodlivosť a rovnosť.

Ženeva 28. júna (TASR) - Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala v pondelok na odstránenie systémového rasizmu na celom svete s cieľom zabrániť opakovaniu násilných činov, akým bolo vlaňajšie zabitie Afroameričana Georgea Floyda pri policajnom zásahu v Minneapolise. Informovala o tom agentúra AFP.

Komisárka sa problematikou tzv. systémového alebo inštitucionálneho rasizmu - teda rasizmu na úrovni spoločenských pravidiel, predsudkov a inštitúcií - zaoberala v rámci správy, ktorá bola vypracovaná v reakcii na Floydovu smrť.

Bacheletová v nej upozorňuje na to, že "podhubie" pre tento fenomém vytvára dehumanizácia ľudí afrického pôvodu, ktorá následne vedie k tolerovaniu rasovej diskriminácie a násilia. Systémový rasizmus si podľa nej vyžaduje odpoveď, ktorá bude taktiež systémová.

Komisárka vo svojej správe preto predstavila program boja za rasovú spravodlivosť a rovnosť. Jej odporúčania zahŕňajú návrh na odškodnenie krívd, ktoré rasizmus napáchal v minulosti, a tiež podporu organizáciám bojujúcim proti rasizmu, ako je napríklad hnutie Black Lives Matter.

Súd v Minneapolise minulý piatok (25. júna) Dereckovi Chauvinovi, policajtovi usvedčenému zo zabitia Floyda, vymeral trest odňatia slobody v dĺžke 22,5 roka, pripomína AFP. Táto vražda vyvolala v Spojených štátoch najväčšie demonštrácie za rasovú spravodlivosť a proti policajnej brutalite za niekoľko uplynulých desaťročí.