Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN: Konflikt v Afganistane sa na jeseň 2020 vystupňoval

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

USA a Taliban vo februári 2020 uzavreli dohodu, ktorá zahŕňa postupné stiahnutie zahraničných vojakov z Afganistanu.

Kábul 23. februára (TASR) - Konflikt v Afganistane sa na jeseň 2020 aj napriek tomu, že sa začali mierové rozhovory medzi militantným hnutím Taliban a afganskou vládou, vystupňoval. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na správu misie OSN v Afganistane.

Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) podľa svojej správy zaznamenala najvyšší novembrový počet obetí z radov civilistov, odkedy začala viesť záznamy.

"Rok 2020 mohol byť v Afganistane rokom mieru. Namiesto toho tisícky afganských civilistov z dôvodu konfliktu zahynuli," povedala Deborah Lyonsová, vyslankyňa OSN pre Afganistan.

UNAMA za vlaňajšok v Afganistane zaznamenala 3035 mŕtvych a 5785 zranených civilistov.

Celkový počet mŕtvych a zranených za rok 2020 dosiahol 8820. Po prvý raz od roku 2013 však tento počet klesol pod 10.000, sumarizuje DPA.

Hnutie Taliban v Afganistane bojuje proti afganskej vláde, ktorú podporujú západné štáty a v krajine pôsobí aj teroristická organizácia Islamský štát (IS), pripomína AFP.

USA a Taliban vo februári 2020 uzavreli dohodu, ktorá zahŕňa postupné stiahnutie zahraničných vojakov z Afganistanu. Militantné hnutie sa zaviazalo, že začne mierové rozhovory s afganskou vládou.

Tieto mierové rokovania sa začali septembri 2020 v Katare, výraznejší pokrok však zatiaľ nepriniesli.