Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN kritizuje pomalú pomoc obetiam ničivého zemetrasenia v Sýrii

Členovia Vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu, brazílsky expert na právo Paulo Sérgio Pinheiro (uprostred), egyptský expert Hanny Megally (vľavo) a britská expertka Lynn Welchmanová (vpravo) počas tlačovej konferencie v európskom sídle OSN v Ženeve 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

OSN odhaduje, že základné prístrešie a nepotravinovú pomoc v časti Sýrie postihnutej zemetrasením potrebuje asi päť miliónov ľudí.

Ženeva 13. marca (TASR) - Svet nekonal dostatočne rýchlo v dodaní život zachraňujúcej pomoci Sýrčanom po ničivom zemetrasení zo 6. februára, oznámili v pondelok vyšetrovatelia OSN. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Zlyhala sýrska vláda, ďalší aktéri v občianskej vojne, medzinárodné spoločenstvo aj samotná OSN. Tieto zlyhania brzdili dodávky naliehavej pomoci do severozápadnej oblasti krajiny postihnutej otrasmi, uviedla Komisia OSN pre vyšetrovanie v Sýrii.

Nezabezpečili okamžité prerušenie nepriateľských akcií a nezaistili život zachraňujúcu pomoc cez dostupnú trasu vrátane záchranných tímov.

Nezávislá trojčlenná komisia vyšetruje a zaznamenáva prípady porušenia medzinárodného práva od marca 2011 v Sýrii. Preveruje aj nové útoky po zemetrasení zo 6. februára, a označila ich za nepochopiteľné.

"Sýrčania sa v tom najzúfalejšom období cítili opustení a zanedbaní tými, ktorí ich mali chrániť. Mnoho hlasov oprávnene vyzýva na vyšetrovanie a vyvodenie spravodlivosti," napísala komisia vo vyhlásení.

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada až po týždni dala súhlas na vstup pomoci cez hranice. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, usmrtilo v Sýrii takmer 6000 ľudí. OSN odhaduje, že základné prístrešie a nepotravinovú pomoc v časti Sýrie postihnutej zemetrasením potrebuje asi päť miliónov ľudí.

"Aj keď bolo v období utrpenia veľa hrdinských činov, boli sme svedkami zlyhania vlády a medzinárodného spoločenstva vrátane OSN, lebo neposlali urýchlene priamu a život zachraňujúcu pomoc tým Sýrčanom, ktorí to najviac potrebovali," uviedol predseda komisie Paulo Pinheiro.