Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OSN: Libanon bude potrebovať pomoc 117 miliónov dolárov

Na ilustračnej foto logo Organizácie spojených národov (OSN). Foto: TASR/AP

Tento odhad sa týka pomoci urgentne potrebnej na lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie.

Bejrút 9. augusta (TASR) - Libanon bude v priebehu nasledujúcich troch mesiacov potrebovať pomoc v objeme 117 miliónov dolárov. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Tento odhad, ktorý sa týka pomoci urgentne potrebnej na lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie, je súčasťou dokumentu OSN zverejneného v nedeľu po Elyzejským palácom po online darcovskej konferencii organizovanej OSN a Francúzskom.

Jej účastníci "dospeli k záveru, že ich pomoc by mala byť (...) dobre koordinovaná pod záštitou OSN a poskytnutá priamo libanonskému obyvateľstvu s maximálnou účinnosťou a transparentnosťou," uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľov 30 krajín vydanom po stretnutí.

Podľa agentúry DPA nie je zatiaľ jasné, aký objem financií bol počas tejto videokonferencie prisľúbený jej účastníkmi.

Elyzejský palác uviedol, že táto suma bude oznámená ešte v nedeľu.

Európska komisia (EK) v nedeľu podľa AFP pridala ďalších 30 miliónov eur k už avizovanej sume 33 miliónov eur na pomoc Libanonu.

Táto v nedeľu oznámená dávka finančnej pomoci má za cieľ "pomôcť pri riešení okamžitých potrieb osôb zasiahnutých" explóziou v Bejrúte.

Nový objem finančnej pomoci zo strany EÚ bude do Libanonu distribuovaný cez agentúry OSN, mimovládne a medzinárodné organizácie, spresnil Janez Lenarčič zodpovedný za otázky týkajúce sa krízového riadenia.