Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Líbyjské rokovania o dočasnej vláde zaznamenali pokrok

Šéfka Podpornej misie OSN v Líbyi Stephanie Williamsová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dočasná vláda bude zodpovedať za proces prípravy volieb, ktoré by sa mali uskutočniť v decembri, boj proti korupcii a obnovenie chodu verejnej služby po celej Líbyi, pripomenula Williamsová.

Ženeva/Tripolis 17. januára (TASR) - Rozhovory líbyjských delegátov zamerané na dosiahnutie dohody o dočasnej vláde zaznamenali pokrok. Informovala o tom v sobotu vyslankyňa OSN pre Líbyu Stephanie Williamsová, podľa ktorej môže byť predstavenie členov dočasnej vlády otázkou niekoľkých týždňov, píše agentúra AFP.

Účastníci rokovaní v švajčiarskej Ženeve sa dohodli na vytvorení mechanizmu zvolenia novej dočasnej vlády, informovala Williamsová, pričom dohodu označila za "najlepší možný kompromis".

Dočasná vláda bude zodpovedať za proces prípravy volieb, ktoré by sa mali uskutočniť v decembri, boj proti korupcii a obnovenie chodu verejnej služby po celej Líbyi, pripomenula Williamsová. Všetkých 75 líbyjských predstaviteľov bude hlasovať o spomínanom mechanizme vyhlásenia volieb budúci týždeň.

Líbyu sužuje politický chaos a boje medzi súperiacimi skupinami od povstania z roku 2011, pri ktorom zosadili a zabili dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího.

OSN ako sprostredkovateľ rokovaní v najnovších snahách o mier v krajine pozvala v novembri 75 zástupcov líbyjských skupín na rozhovory do Tunisu, ktorých cieľom bolo stanoviť časový plán volieb, určiť mandát dočasnej vlády a vymenovať jej členov. Rokovania však vtedy nepriniesli žiadny významnejší posun.

V Líbyi v súčasnosti dominujú tzv. vláda národnej jednoty v Tripolise, ktorá vznikla na základe predošlých rozhovorov pod vedením OSN v roku 2015, a jej konkurenti z parlamentu sídliaceho na východe krajiny, ktorý bol zvolený rok predtým a ktorý tripoliskú vládu nikdy neuznal.