Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

OSN: Likvidácia organizácie Memorial oslabuje ľudskoprávnu komunitu

Na snímke novinári sledujú na televíznych obrazovkách pojednávanie na moskovskom súde v Rusku v stredu 29. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Centrum vyvíjalo činnosť v rámci zastrešujúcej organizácie International Memorial, ktorej likvidáciu nariadil ešte v utorok ruský najvyšší súd.

Ženeva 29. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov v stredu vyjadrila ľútosť nad rozhodnutím ruského súdu o likvidácii ľudskoprávnej organizácie Memorial pre porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad rozhodnutím najvyššieho súdu zavrieť International Memorial a nad rozhodnutím moskovského mestského súdu zatvoriť jej sesterskú organizáciu Centrum pre ľudské práva Memorial," uviedol hovorca OSN. Tieto kroky podľa OSN rozkladajú dve najuznávanejšie ruské ľudskoprávne skupiny a ešte viac oslabujú "zmenšujúcu sa ľudskoprávnu komunitu" v Rusku.

Moskovský mestský súd v stredu rozhodol o likvidácii Centra pre ľudské práva Memorial pre porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch. Centrum vyvíjalo činnosť v rámci zastrešujúcej organizácie International Memorial, ktorej likvidáciu nariadil ešte v utorok ruský najvyšší súd.

"Slobodná, rozmanitá a aktívna občianska spoločnosť je kľúčová pre každú spoločnosť a oprávnené hlasy občianskej spoločnosti nesmú byť stigmatizované," povedala vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

"Ruské úrady žiadame, aby chránili a podporovali ľudí a organizácie, ktorých práca má za cieľ šíriť ľudské práva na území Ruskej federácie," povedala.

Sudca nariadil zrušenie Centra pre ľudské práva Memorial na základe žiadosti prokuratúry, ktorá túto organizáciu obvinila z toho, že vo svojich publikáciách nepoužíva označenie "zahraničný agent". Toto označenie udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.


ESĽP žiada Rusko, aby pozastavilo účinnosť rozhodnutia súdu o zrušení Memorialu



Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyzval v stredu ruské orgány, aby pozastavili nadobudnutie účinnosti súdneho rozhodnutia o likvidácii ľudskoprávnej organizácie Memorial pre porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch. Informovala o tom agentúra AFP.

ESĽP oznámil, že dostal podnet od Memorialu so žiadosťou o zrýchlené konanie vo veci jeho zrušenia v Rusku. Súd v Štrasburgu preto požiadal Rusko o pozastavenie implementácie tohto rozhodnutia, kým vec neprešetrí.

Rada Európy ešte v novembri varovala, že prípadné zrušenie Memorialu by znamenalo "tvrdý úder" občianskej spoločnosti, ktorú zároveň považuje za "dôležitý pilier demokracie".