Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

OSN: Ľuďom v Pásme Gazy dochádza čas, v žijú v pekle na Zemi

Palestínčania nesú telá ľudí zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Rafahu 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku militantov z tohto palestínskeho hnutia na Izrael, pri ktorom zabili vyše 1200 ľudí, najmä civilistov.

Ženeva 13. decembra (TASR) - Šéf Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v stredu vyhlásil, že ľuďom v Pásme Gazy dochádza čas aj možnosti. Vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v tejto palestínskej enkláve pritom stále pokračuje. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Čelia bombardovaniu, stratám a chorobám v priestore, ktorý sa neustále zmenšuje," povedal Lazzarini na Svetovom fóre o utečencoch v švajčiarskej Ženeve, ktoré sa začalo v stredu a potrvá do piatka, pričom sa na ňom zúčastní viac než 3000 ľudí vrátane hláv štátov a vlád.

"Sme veľmi ďaleko od adekvátnej humanitárnej pomoci," uviedol Lazzarini s tým, že veľká rodina dostane často len jednu konzervu tuniaka či fazúľ a jednu fľašu vody. Následne opísal incident, počas ktorého ľudia v Pásme Gazy zastavili kamión s pomocou a v zúfalstve okamžite zjedli všetko, čo v ňom našli.

"Obyvatelia Pásma Gazy sú natlačení do priestoru neďaleko egyptských hraníc, ktorý prestavuje menej než jednu tretinu ich pôvodného územia. Nemôžeme si myslieť, že vydržia v takýchto extrémne neprípustných podmienkach, najmä keď je hranica tak blízko," povedal ďalej šéf UNRWA.

V tejto súvislosti upozornil, že počet obyvateľov mesta Rafah na egyptskej hranici, v ktorom sa nachádza jediný hraničný priechod otvorený pre kamióny s humanitárnou pomocou, sa zvýšil z pôvodných 280.000 na viac než milión. Varoval tiež, že hoci väčšinu dodávok pomoci zabezpečuje UNRWA, kapacity tohto úradu sú na pokraji kolapsu.

Šéf UNRWA zároveň označil Pásmo Gazy za peklo na Zemi a Gazania podľa neho "čelia najtemnejšej kapitole svojich dejín od roku 1948, a ich dejiny sú plné bolesti".

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku militantov z tohto palestínskeho hnutia na Izrael, pri ktorom zabili vyše 1200 ľudí, najmä civilistov. Izrael následne v Pásme Gazy spustil pozemnú i vzdušnú ofenzívu, ktorá si doteraz podľa palestínskych úradov vyžiadala viac než 18.600 obetí, väčšinou žien a detí.