Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Na Srí Lanke môže vypuknúť závažná humanitárna kríza

Ilustračná snímka. Foto: TASR /AP

Podľa hovorcu Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Jensa Lärkeho nemá mnoho Srílančanov prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu a nemôže si dovoliť ani dostatok jedla.

Ženeva 10. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok upozornila, že ekonomické problémy na Srí Lanke môžu vyústiť do závažnej humanitárnej krízy. Dodala, že pomoc v tejto chvíli potrebujú milióny tamojších obyvateľov, píše agentúra AFP.

"Obávame sa, že táto situácia by sa mohla zmeniť na ozajstnú humanitárnu krízu, preto robíme všetko preto, aby sme to vyriešili," uviedol hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Lärke.

Život na Srí Lanke sa podľa AFP stal pre bežných obyvateľov utrpením. Spôsobujú to najmä každodenné výpadky elektriny, dlhé rady na benzínových pumpách a rekordná inflácia, ktoré túto ostrovnú krajinu sužujú už mesiace.

Podľa Lärkeho nemá mnoho Srílančanov prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu a nemôže si dovoliť ani dostatok jedla.

Zástupca Detského fondu OSN (UNICEF) na Srí Lanke Christian Skoog podotkol, že v krajine trpelo 17 percent detí podvýživou ešte pred vypuknutím krízy. Dodal, že UNICEF sa snaží pomôcť najmä 56.000 deťom, ktoré na Srí Lanke trpia závažnou akútnou podvýživou.

Svetová organizácia ostatné krajiny vyzvala na solidaritu so Srí Lankou a požiadala o finančnú pomoc, keďže podľa vlastných odhadov potrebuje 47 miliónov dolárov, aby dokázala pokryť okamžité potreby 1,7 milióna najzraniteľnejších obyvateľov ostrova.