Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku cez 100 civilistov

Na archívnej snímke ľudia odpočívajú v kyjevskom metre, kde sa ukrývajú pred ruskými náletmi 25. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka zároveň pripomenula, že z Ukrajiny ušlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov už 368.000 ľudí a mnoho ďalších bolo v dôsledku vojny vnútorne vysídlených.

Ženeva 28. februára (TASR) - Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

"Väčšina z týchto civilistov bola zabitá výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dopadu, leteckými útokmi, ako aj ostreľovaním z ťažkého delostrelectva a salvových raketometov," povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve. Zároveň vyjadrila obavu, že "skutočné čísla" sú pravdepodobne "oveľa vyššie."

"Milióny civilistov vrátane zraniteľných a starších ľudí sú nútení ukrývať sa v rôznych bombových krytoch, ako napríklad podzemných staniciach (metra), aby unikli výbuchom," pokračovala Bacheletová.

Vysoká komisárka zároveň pripomenula, že z Ukrajiny ušlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov už 368.000 ľudí a mnoho ďalších bolo v dôsledku vojny vnútorne vysídlených.

Rada OSN pre ľudské práva v pondelok zahlasovala za uskutočnenie naliehavej rozpravy týkajúcej sa invázie Ruska na Ukrajinu. Konať sa má vo štvrtok po tom, čo počas troch predošlých dní odznejú prejavy ministrov a vrcholných predstaviteľov z vyše 140 krajín.

Na pondelok zvolala mimoriadne zasadnutie v spojitosti s inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok 24. februára, aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).