Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN: Neformálne rozhovory o čiernomorskej obilnej dohode pokračujú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Ukrajina oznámila, že bude dodržiavať podmienky týkajúce sa tejto vlani dosiahnutej obilnej dohody, z ktorých podľa nej vyplýva aj to, že sa dá predĺžiť len na 120-dní.

Ženeva 14. marca (TASR) - Hovorca OSN v utorok informoval, že neformálne rozhovory týkajúce sa dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov stále pokračujú, a to s účasťou "všetkých strán". Rozhovory s "osobnou prítomnosťou" Ruska sa však už podľa jeho slov skončili.

TASR o tom informuje s odvolaním sa na televíziu Sky News, ktorá uviedla, že Moskva aj Kyjev poskytli o týchto rokovaniach protichodné informácie.

Ukrajina oznámila, že bude dodržiavať podmienky týkajúce sa tejto vlani dosiahnutej obilnej dohody, z ktorých podľa nej vyplýva aj to, že sa dá predĺžiť len na 120-dní.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin však v pondelok informoval, že dohoda bola predĺžená, avšak Rusko súhlasilo s jej predĺžením len o 60 dní.

"Rusi si uvedomili, že 60-dňové (predĺženie) nie je právne možné, preto sa teraz snažia nájsť východisko," povedal pre agentúru Reuters nemenovaný vysokopostavený ukrajinský vládny predstaviteľ.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli. Pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín. Prvýkrát bola predĺžená v novembri na 120 dní, takže jej platnosť by mala vypršať 18. marca.

Dohoda pomohla stabilizovať svetové ceny potravín a Kyjev v minulosti požadoval, aby sa doba jej platnosti predĺžila aspoň o rok.