Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Nová politika líbyjskej vlády diskriminuje ženy pri cestovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kabinet v metropole Tripolis zaviedol politiku, na základe ktorej musia ženy a dievčatá cestujúce bez sprievodu mužského príbuzného vyplniť podrobný formulár o dôvodoch vycestovania.

Ženeva 20. júla (TASR) - Experti OSN vo štvrtok odsúdili politiku líbyjskej vlády, ktorá podľa nich účinne bráni ženám a dievčatám cestovať do zahraničia bez mužského sprievodu, pričom takéto konanie označili za diskriminačné a porušujúce ich práva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Medzinárodne uznaný kabinet v metropole Tripolis zaviedol v apríli novú politiku, na základe ktorej musia ženy a dievčatá cestujúce bez sprievodu mužského príbuzného vyplniť podrobný formulár o dôvodoch vycestovania a cestovania v minulosti.

Tým ženám, ktoré odmietnu vyplniť formulár, údajne neumožnia z krajiny vycestovať, upozornilo deväť nezávislých expertov OSN vrátane členov pracovnej skupiny pre odstránenie diskriminácie žien a dievčat a osobitného spravodajcu pre boj proti násiliu páchanému na ženách a dievčatách.

"Nielenže je táto politika diskriminačná, ale obmedzuje aj slobodu pohybu žien a dievčat vrátane študentiek, ktoré odchádzajú z krajiny študovať do zahraničia," uviedli odborníci v správe.

Expertov OSN znepokojuje najmä negatívny vplyv tohto diskriminačného konania na základné práva a slobody žien a dievčat. Takisto vyjadrili znepokojenie nad správami, že líbyjské zložky pre vnútornú bezpečnosť zastrašovali ochrancov práv, ktorí vystupovali proti tejto politike.

Odborníci vyzvali líbyjskú vládu, aby zmienené "diskriminačné opatrenie" stiahla. Vyzvali tiež úrady, aby "zabránili akémukoľvek zastrašovaniu, obťažovaniu a útokom" voči tým, ktorí proti tomu protestujú.