Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN: Nové Bidenove opatrenia môžu byť v rozpore s ľudskými právami

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

V snahe upokojiť kritikov Biden takisto oznámil, že do Spojených štátov bude môcť prísť mesačne po splnení istých podmienok až 30.000 migrantov z Kuby, Haiti, Nikaraguy a Venezuely.

Ženeva 11. januára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v stredu varoval, že sprísnené opatrenia americkej vlády v súvislosti s prijímaním migrantov by mohli podkopať základy systému medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a utečeneckého práva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Právo žiadať o azyl je ľudským právom bez ohľadu na pôvod osoby, jej imigračný štatút alebo spôsob, akým sa osoby na hranice dostali," uviedol Türk.

Americký prezident Joe Biden minulý týždeň oznámil rozšírenie vládneho programu, v rámci ktorého bude možné okamžite odmietnuť viac ľudí, ktorí sa objavia na hraniciach bez príslušného povolenia. Bude tiež možné mesačne vyhostiť do Mexika približne 30.000 ľudí z Kuby, Haiti, Nikaraguy a Venezuely.

"Tieto opatrenia sa zdajú byť v rozpore so zákazom hromadného vyhostenia a zásadou nenavracania," upozornil Türk.

Zásada nenavracania utečencov zaručuje, že nikto by nemal byť vrátený do krajiny, kde by čelil mučeniu, krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

Biely dom vyjadril presvedčenie, že sprísnené opatrenia obmedzia rekordný počet migrantov a žiadateľov o azyl, ktorých často privádzajú do krajiny po nebezpečných trasách prevádzači.

V snahe upokojiť kritikov Biden takisto oznámil, že do Spojených štátov bude môcť prísť mesačne po splnení istých podmienok až 30.000 migrantov z Kuby, Haiti, Nikaraguy a Venezuely.

Türk dodal, že víta "opatrenia na vytvorenie a rozšírenie bezpečných a pravidelných trás". Dodal však, že "takéto iniciatívy by nemali ísť na úkor základných ľudských práv vrátane práva požiadať o azyl a práva na individuálne posúdenie potrieb ochrany". Zároveň zopakoval svoju výzvu na rešpektovanie a medzinárodnú ochranu práv utečencov a migrantov na hraniciach.