Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN očakáva posun v súvislosti s obnovou rozhovorov o prímerí v Líbyi

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty.

New York 3. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok oznámila, že v priebehu najbližších dní očakáva posun po tom, ako sa bojujúce strany v Líbyi dohodli na pokračovaní rozhovorov o prímerí. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca OSN Stephane Dujarric povedal, že úradujúca osobitná vyslankyňa OSN pre Líbyu Stephanie Williamsová a podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) zostávajú v priamom kontakte s líbyjskou vládou so sídlom v hlavnom meste Tripolis i s jednotkami poľného maršala Chalífu Haftara. Cieľom je "prísť na ďalšie kroky" a postup v súvislosti s obnovením rozhovorov.

Misia UNSMIL v pondelok informovala o dosiahnutí dohody o ďalšom kole rokovaní o prímerí. Takisto vyjadrila nádej, že rozhovory budú začiatkom upokojovania situácie a umožnia zdravotníckemu systému krajiny, ktorý je postihnutý vojnou, venovať sa šíreniu nákazy nového koronavírusu.

Generálny tajomník OSN António Guterres podľa Dujarrica takisto privítal dohodu o obnovení rokovaní a obe strany vyzval, aby k nim pristupovali konštruktívne a v dobrej viere.

Misia OSN uviedla, že delegáti oboch súperiacich strán budú z dôvodu pandémie rozhovory viesť prostredníctvom videokonferencií.

Ochorením COVID-19, ktoré je novým koronavírusom spôsobované, sa v Líbyi nakazilo najmenej 168 ľudí. Testovanie je však nedostatočné.

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty.

Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar. Boje medzi znepriatelenými stranami sa vyostrili napriek medzinárodným výzvam na humanitárne prímerie, ktoré by umožnilo krajine zamerať sa na boj proti novému koronavírusu.