Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

OSN odmietlo žiadosť o vyšetrenie vojensko-biologických aktivít Kyjeva

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Foto: TASR/AP

Rusko pri hlasovaní o predmetnom návrhu podporila len Čína. Proti sa vyslovili USA, Británia a Francúzsko a zvyšných desať členských krajín sa hlasovania zdržalo.

New York 3. novembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN odmietla v stredu drvivou väčšinou hlasov vyhovieť žiadosti Ruska o vytvorenie komisie, ktorá by vyšetrila nepodložené tvrdenia Moskvy o tom, že Kyjev a Spojené štáty vykonávajú na Ukrajine "vojensko-biologické aktivity".

Aktivity tohto druhu by predstavovali porušenie medzinárodného dohovoru o zákaze biologických zbraní, informuje agentúra AP.

Rusko pri hlasovaní o predmetnom návrhu podporila len Čína. Proti sa vyslovili USA, Británia a Francúzsko a zvyšných desať členských krajín sa hlasovania zdržalo. Výsledok hlasovania tak podľa AP odrážal pretrvávajúci odpor a skepsu voči konaniu Ruska.

Rusko minulý týždeň oficiálne požiadalo BR OSN o začatie medzinárodného vyšetrovania predmetných "vojensko-biologických aktivít" na Ukrajine, pričom uvádzalo, že ich vykonáva Kyjev za podpory amerického ministerstva obrany. Členom BR OSN v tejto súvislosti predložilo aj 310-stranovú "správu".

Zástupca vysokej predstaviteľky OSN pre odzbrojenie Adedeji Ebo v bezprostrednej reakcii na túto žiadosť uviedol, že OSN nevie o žiadnom programe vývoja biologických zbraní na Ukrajine. Uviedol tiež, že OSN nemá mandát ani technickú kapacitu na takéto vyšetrovanie.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová označila ruské obvinenia za "čisté výmysly". Zdôraznila, že Ukrajina ani USA nemajú žiaden program vývoja biologických zbraní. "Neexistujú nijaké laboratóriá na vývoj jadrových zbraní podporované Spojenými štátmi," konštatovala veľvyslankyňa.