Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila čoraz tvrdšie zásahy voči iránskym demonštrantom

Iránsky futbalový fanúšik drží znamenie s nápisom Sloboda života ženy Masha Amini pred zápasom Svetového pohára skupiny B vo futbale medzi Anglickom a Iránom na medzinárodnom štadióne Khalifa v katarskej Dauhe v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa OSN prišlo od začiatku protestov o život 300 ľudí, medzi nimi i 40 detí.

Ženeva 22. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok odsúdila čoraz tvrdšie zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov, ktoré vypukli pred dvoma mesiacmi po smrti Mahsy Amíníovej. Táto mladá Kurdka zomrela vo väzbe po tom, čo ju iránska mravnostná polícia zadržala za porušenie pravidiel obliekania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk hovorí, že zvyšujúci sa počet obetí iránskych demonštrácií... len zdôrazňuje kritickú situáciu v krajine," uviedol hovorca OSN Jeremy Laurence.

Pripomenul pritom, že počas stupňujúcich sa zásahov proti účastníkom protestov v Iráne zahynuli počas uplynulého víkendu aj dve deti.

OSN vyzvalo iránskych predstaviteľov, aby "namiesto nasadzovania nepotrebnej a prehnanej sily na potláčanie demonštrácií riešili požiadavky obyvateľov na rovnosť, dôstojnosť a dodržiavanie ľudských práv".

Vyjadrenie vysokého komisára OSN prišlo v reakcii na zintenzívnené zásahy proti demonštrantom v Kurdmi obývaných provinciách na západe krajiny, počas ktorých príslušníci bezpečnostných zložiek strieľali priamo do davu. V priebehu 24 hodín tak usmrtili desiatky osôb.

Podľa OSN prišlo od začiatku protestov o život 300 ľudí, medzi nimi i 40 detí. Nórska ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) odhaduje, že obetí by mohlo byť celkovo viac ako 370.