Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila minulotýždňové odpálenie severokórejskej rakety

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Severná Kórea odpálila tento rok viac rakiet ako kedykoľvek predtým. Predpokladá sa, že len tento mesiac odpálila 30 rakiet s rôznou dĺžkou doletu

New York 21. novembra (TASR) - Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) odsúdili v pondelok minulotýždňové odpálenie balistickej rakety, ktoré vykonala Severná Kórea. Nedokázali však v tejto veci prijať oficiálne stanovisko z dôvodu námietok Číny a Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje z prostredia diplomacie.

Piatkové odpálenie severokórejskej rakety, ktorá dopadla asi 200 kilometrov od japonského pobrežia, ostro odsúdilo 14 členských krajín BR OSN vrátane Spojených štátov, Británie či Indie. Severná Kórea v piatok odpálila zrejme svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá má potenciál doletieť až na americkú pevninu, pripomína AFP.

"Toto predstavuje vážnu eskaláciu a jednoznačnú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," uviedlo spomínaných 14 krajín v spoločnom vyhlásení po stretnutí BR OSN venovanom piatkovému odpalu.

Západní diplomati, ktorí si želali ostať v anonymite, však pre AFP v pondelok povedali, že Čína a Rusko požiadali, aby v pondelkovom vyjadrení neboli zahrnuté.

Spojené štáty tento mesiac obvinili Peking, že chráni Severnú Kóreu pred ďalšími trestami. Čína a Rusko totiž aj v máji vetovali snahu vedenú Spojenými štátmi o uvalenie ďalších sankcií na KĽDR v súvislosti s predchádzajúcim odďaľovaním rakiet.

"KĽDR koná beztrestne v súvislosti s nečinnosťou Bezpečnostnej rady... Prizývame všetky členské krajiny, aby sa k nám pripojili pri odsúdení nezákonných odpalov balistických rakiet KĽDR a vyzvali na implementáciu už existujúcich rezolúcií BR OSN," prečítala zo spoločného vyhlásenia novinárom americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Severná Kórea odpálila tento rok viac rakiet ako kedykoľvek predtým. Predpokladá sa, že len tento mesiac odpálila 30 rakiet s rôznou dĺžkou doletu. Od roku 2006 prijala BR OSN niekoľko rezolúcii, v ktorých uvaľuje sankcie na Pchjongjang pre jeho jadrové aktivity a raketové testy, pripomína AFP.