Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila nálet na etiópske mesto, pri ktorom zahynuli aj deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Z bombardovania Mekele obvinili vzbúrenci z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho front (TPLF) etiópske vládny sily. Nálet zasiahol obytnú štvrť, kde sa nachádza aj materská škola.

Addis Abeba 27. augusta (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) odsúdil v sobotu nálet na mesto Mekele, metropolu severoetiópskeho zväzového štátu Tigraj, pri ktorom v piatok zahynuli najmenej štyria ľudia vrátane dvoch detí. Píše o tom agentúra AFP.

"UNICEF ostro odsudzuje letecké bombardovanie Mekele, hlavného mesta zväzového štátu Tigraj v Etiópii. Nálet zasiahol materskú školu, usmrtil niekoľko detí a ďalším osobám spôsobil zranenia," uviedla na sociálnej sieti Twitter v súvislosti s piatkovým leteckým útokom na etiópske územie ovládané povstalcami výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová.

Z bombardovania Mekele obvinili vzbúrenci z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho front (TPLF) etiópske vládny sily. Nálet zasiahol obytnú štvrť, kde sa nachádza aj materská škola. Vláda v Addis Abebe tieto tvrdenia však ihneď poprela – s tým, že pri svojich útokoch sa zameriava len na vojenské ciele.

V priebehu tohto týždňa znova prepukli v Tigraji po päťmesačnom prímerí boje medzi povstalcami a vládnymi jednotkami. Konflikt na severe Etiópie prvýkrát vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú povstalcami z TPLF.

Abiy vtedy argumentoval, že ide o reakciu na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópska vláda vyhlásila vlani v júni jednostranné prímerie, keď sa Tigraja na úkor federálnych ozbrojených síl znova zmocnili vzbúrenci z TPLF. V druhej polovici roka 2021 sa boje zintenzívnili, avšak neskôr nastala patová situácia.

Etiópska vláda v marci vyhlásila "časovo neobmedzené humanitárne prímerie", čím sa po prvý raz od polovice decembra otvorila cesta pre dodávky potravinovej pomoci do Tigraja.