Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila násilie a xenofóbiu voči venezuelským migrantom v Čile

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti mávali čilskými vlajkami a vykrikovali slogany namierené proti migrantom, z ktorých väčšina uteká pred následkami hlbokej ekonomickej krízy vo Venezuele.

Santiago 27. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov odsúdila prejavy xenofóbie a násilia voči prevažne venezuelským migrantom, ktorého sa počas uplynulého víkendu dopustili niektorí obyvatelia Čile. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Do ulíc severočilského mesta Iquique vyšlo v sobotu asi 3000 protestujúcich rozhnevaných prítomnosťou venezuelských migrantov. Niektorí z nich pálili matrace, na ktorých spávajú Venezuelčania, čo už niekoľko mesiacov obývajú miestne námestie.

Demonštranti mávali čilskými vlajkami a vykrikovali slogany namierené proti migrantom, z ktorých väčšina uteká pred následkami hlbokej ekonomickej krízy vo Venezuele.

Misia OSN v Čile v pondelňajšom príspevku na Twitteri vyzvala čilské úrady a obyvateľstvo na rešpektovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva. Vyjadrila pritom ochotu poskytnúť Čile technickú pomoc a spolupracovať pri riešení problémov spojených s náporom migrantov.

Víkendové násilnosti odsúdil i čilský prezident Sebastián Piňera. "Kategoricky odsudzujeme brutálnu agresivitu nezvádateľného davu demonštrantov voči skupine migrantov... z Venezuely," uviedol prezident. Zdôraznil, že čilské úrady urobia všetko pre to, aby konanie násilníkov nezostalo nepotrestané.

Čilský prezident Sebastián Piňera, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televíznom prejave odsúdil násilnosti voči svojím krajanom v Čile ako "xenofóbne" a "diskriminačné". Oznámil pritom aktiváciu programu zameraného na dobrovoľný návrat Venezuelčanov do vlasti.

AFP pripomína, že Čile je najbohatšou krajinou Latinskej Ameriky. Venezuela čelí, naopak, bezprecedentnej ekonomickej a politickej kríze, v dôsledku ktorej z krajiny odišli už milióny ľudí.

Od januára do júla tohto roku prišlo do Čile - podľa údajov služby Jesuit Migrant Service - viac ako 23.000 migrantov bez dokladov, čo je takmer o 7000 viac ako za celý rok 2020.