Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila ohavné cielené útoky na civilistov v bojoch na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Počas uplynulých týždňov pri útokoch zahynuli aj desiatky civilistov, uviedla na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku veľvyslankyňa OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová.

New York 24. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) kritizovala vo štvrtok cielené útoky na civilistov, ku ktorým dochádza v konflikte na Ukrajine, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Počas uplynulých týždňov pri útokoch zahynuli aj desiatky civilistov," uviedla na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku veľvyslankyňa OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová.

"V niektorých prípadoch sekvenčné alebo zdvojené údery zabili a zranili nielen civilných obyvateľov, ale aj záchranárov, ktorí sa ponáhľali im pomôcť," dodala.

"Tieto ohavné útoky voči civilistom a civilnej infraštruktúre sú vo výraznom rozpore s medzinárodným humanitárnym prvávom. Sú neprijateľné a musia byť ostro odsúdené," upozornila ďalej DiCarlová.

Tzv. "zdvojené" útoky sú vojnovou taktikou zameranou na zabitie civilistov i záchranárov, ktorí prídu na pomoc obetiam na miesto prvého útoku, spresňuje DPA. Z tohto dôvodu sa cieľ, ktorý už bol raz zasiahnutý - napríklad budova - stáva terčom útoku aj druhýkrát.