Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila porušovanie ľudských práv v Severenej Kórei

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

OSN je podľa rezolúcie veľmi vážne znepokojená správami o mučení, zadržiavaní, znásilňovaní, verejných popravách, trestoch smrti či neprítomnosti právneho štátu.

New York 18. decembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu odsudzujúcu Severnú Kóreu za "systematické, rozsiahle a hrubé porušovanie ľudských práv" a využívanie svojich prostriedkov na financovanie jadrových zbraní a balistických rakiet na úkor blaha obyvateľov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii prijatej v pondelok "so znepokojením" upozorňuje na skutočnosť, že podľa odhadov vyše desať miliónov Severokórejčanov trpí podvýživou a že v tomto severovýchodnom ázijskom štáte dochádza k "neprijateľne veľkému rozmachu chronickej a akútnej podvýživy".

OSN je podľa rezolúcie "veľmi vážne znepokojená" správami o mučení, zadržiavaní, znásilňovaní, verejných popravách, trestoch smrti či neprítomnosti právneho štátu.

Pri hlasovaní o rezolúcii, navrhovanej Japonskom a Európskou úniou, dosiahli členovia OSN v pondelok konsenzus, ale krajiny ako Rusko, Čína, Kuba a Venezuela sa od nej dištancovali. Mnohí nesúhlasia s rezolúciami navrhovanými konkrétnymi krajinami a tvrdia, že otázkami ľudských práv by sa mala zaoberať Rada OSN pre ľudské práva, ktorá sídli v Ženeve.

Severokórejský veľvyslanec Kim Song povedal, že jeho krajina rezolúciu OSN o ľudských právach v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) "kategoricky" odmieta. Podľa neho ide o "výsledok politického komplotu a nepriateľských síl".