Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila útoky na novinárov a aktivistov v Pakistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Násilie a hrozby voči ženám a príslušníkom náboženských menšín, ktorí v Pakistane vykonávajú novinársku a aktivistickú činnosť, sa podľa OSN zintenzívňujú.

Ženeva 8. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov v utorok odsúdila útoky na novinárov a aktivistov v Pakistane. Zároveň vyzvala miestnu vládu, aby vyšetrila všetky súvisiace prípady násilností a zaistila ochranu ohrozených osôb, informovala agentúra AFP.

Násilie a hrozby voči ženám a príslušníkom náboženských menšín, ktorí v Pakistane vykonávajú novinársku a aktivistickú činnosť, sa podľa OSN zintenzívňujú.

OSN pripomenula prípad novinárky Šahíny Šahínovej, ktorú minulú sobotu zastrelili neznámi páchatelia v pakistanskej provincii Balúčistan. Spomenula tiež minuloročné vraždy štyroch pakistanských novinárov a blogerov.

"Vo väčšine prípadov neboli páchatelia týchto činov vyšetrovaní, stíhaní, ani voči nim nebola vyvodená zodpovednosť," uviedol hovorca úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) Rupert Colville.

Dodal, že viaceré pakistanské novinárky minulý mesiac upozornili, že na sociálnych sieťach dochádza ku koordinovaným útokom na kritikov pakistanskej vlády. Obzvlášť znepokojujúce sú v tejto súvislosti obvinenia z rúhania, pretože "vystavujú takto obvinené osoby bezprostrednému riziku násilia".

OSN preto vyzvala pakistanskú vládu na zavedenie "rýchlych, konkrétnych postupov", ktoré zabezpečia ohrozeným novinárom a obhajcom ľudských práv ochranu. Očakáva tiež nezávislé vyšetrenie násilných činov a vyvodenie trestnej zodpovednosti voči páchateľom vrážd a iných foriem násilia.

UNHCHR ďalej vyzval Islamabad, aby jednoznačne odsúdil akékoľvek podnecovanie k násiliu voči náboženským menšinám, ako aj prípadné "využívanie zákonov o rúhaní na osobnú či politickú pomstu", dodal Colville.

Podľa tohtoročného Indexu slobody tlače vypracovaného medzinárodnou organizáciou Reportéri bez hraníc je Pakistan na 145. priečke spomedzi 180 krajín.

Katarská televízia al-Džazíra informovala, že od roku 1992 bolo v Pakistane zavraždených najmenej 61 novinárov.