Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN odsúdila vraždu známej bojovníčky za práva žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Zabitie Barasíovej vyvolalo v Líbyi vlnu hnevu.

Tripolis 11. novembra (TASR) - Misia OSN v Líbyi (UNSMIL) v stredu odsúdila zavraždenie právničky a aktivistky za práva žien, ktorú neznámi muži zastrelili v utorok v jej aute v meste Benghází na východe Líbye.

Zavraždenou je 46-ročná rešpektovaná právnička Hanan al-Barasíová, ktorá sa v médiách vyjadrovala na tému žien ako obetí násilia. Nakrúcala o tom aj videá, ktoré zverejňovala na sociálnych sieťach. Viedla aj lokálne združenie, ktoré sa venovalo ochrane a propagácii práv žien.

Agentúra AFP informovala, že Barasíovú pochovali ešte v utorok na cintoríne v Benghází. Fotografie a videozáznamy z jej pohreby sa vo veľkom zdieľali na sociálnych sieťach. Na niektorých záberoch zachytený aj náhrobný kameň, na ktorom sa o Barasíovej píše, že sa stala "mučeníčkou za pravdu".

Tesne pred svojou násilnou pred smrťou Barasíová na sociálnej sieti Facebook naživo zverejnila svoj príspevok, v ktorom kritizovala spojencov poľného maršala Chalífu Haftara. Sľúbila odhalenie ich údajných zločinov páchaných na území pod kontrolou Haftarom vedenej Líbyjskej národnej armády.

Misia OSN vo svojom vyhlásení neskoro v utorok uviedla, že Barasíová "bola kritičkou korupcie, zneužívania právomocí a porušovania ľudských práv".

Jej tragická smrť je podľa UNSMIL "dôkazom hrozieb, ktorým čelia líbyjské ženy, keď sa odvážia hovoriť". UNSMIL žiada líbyjské úrady o okamžité vyšetrenie vraždy a potrestanie jej páchateľov.

Zabitie Barasíovej vyvolalo v Líbyi ďalšiu vlnu hnevu. Táto krajina pritom zažíva bezprávie a konflikty už celé roky - od zvrhnutia a zabitia dlhoročného diktátora Muamara Kaddáfího v roku 2011.