Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN vyjadrilo nepokoj nad situáciou v Tureckom ovládanej časti Sýrie

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila situáciu v tejto oblasti severnej Sýrie za vážnu, plnú násilia a kriminality.

Ženeva 18. septembra (TASR) - Ozbrojené skupiny v oblasti severnej Sýrie kontrolovanej Tureckom mohli spáchať vojnové zločiny, uviedla v piatok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Informovala o tom agentúra AFP.

Bacheletová označila situáciu v tejto oblasti severnej Sýrie za vážnu, plnú násilia a kriminality.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) sa vyjadril, že za uplynulé mesiace v spomínanom regióne zaregistroval nárast zabíjania, únosov, nezákonných presunov osôb, zhabaní pôdy a majetku, ako aj nárast prípadov násilného vysťahovania, a to bez zjavnej "vojenskej nutnosti".

Podľa OHCHR patria medzi obete takéhoto násilia prívrženci protistrany či kritici spomínaných ozbrojených skupín spojených s Tureckom, vrátane civilistov - žien i detí - a ich majetku.

OHCHR zaznamenal od začiatku roka najmenej 116 úmrtí civilistov, ktorí zahynuli v dôsledku výbuchu improvizovaných výbušných zariadení a zvyškov vojenských výbušnín, pričom doposiaľ vedel o 465 zranených civilistoch.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"Vyzývam Turecko, aby okamžite začalo nestranné, transparentné a nezávislé vyšetrenie prípadov, ktoré sme zaznamenali, aby prevzalo zodpovednosť za osudy ľudí zadržaných a unesených jeho spojeneckými ozbrojenými skupinami a aby tiež vyvodilo zodpovednosť za činy, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch označené za zločiny podľa medzinárodného práva vrátane vojnových zločinov," uviedla Bacheletová, pričom dodala, že podľa informácií OHCHR odviedli ozbrojenci do Turecka mnoho zadržaných a unesených osôb.

Bacheletová tiež vyjadrila obavy, že strany konfliktu využívajú základné služby ako zbrane. "Zamedzenie prístupu k vode, asanácii a elektrine ohrozuje život veľkého počtu ľudí. Toto nebezpečenstvo je ešte závažnejšie počas boja proti celosvetovej pandémii," dodala.

Turecko má pod kontrolou rozsiahle územia v severnej Sýrii, kde prostredníctvom ozbrojených síl vykonáva operácie s cieľom vyhnať kurdské milície a džihádistov, informovala AFP. V októbri roku 2019 obsadili turecké ozbrojené sily a ich sýrski spojenci 120 kilometrov široké územie, ktoré bolo pod kontrolou kurdských síl.

Ankara tiež nasadila vojenské jednotky na stanoviskách, ktoré založila v severozápadnej provincii Idlib. Turecko v tomto regióne podporuje sýrskych povstalcov a tento rok tam zvýšilo počet svojich vojakov. Od roku 2016 má tiež pod kontrolou časť územia v provincii Aleppo.