Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

OSN oznámila predĺženie dohody o vývoze obilnín z Ukrajiny

Na archívnej snímke obilie, ktoré prepravila loď MV Brave Commander z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj do prístavného mesta Džibuti. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal súhlas všetkých strán s predĺžením dohody, ktorú s Ukrajinou a Ruskom podpísali OSN a Turecko pôvodne v júli na obdobie štyroch mesiacov.

New York 17. novembra (TASR) – Dohoda umožňujúca bezpečný vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more napriek ruskej invázii bola predĺžená, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Platnosť dohody mala pôvodne vypršať najbližší víkend.

Ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov uviedol, že bolo vyrokované predĺženie dohody o 120 dní. Označil to za "ďalší dôležitý krok v celosvetovom boji proti potravinovej kríze", informovala stanica Sky News.

O tom, že dohoda zostane v platnosti ďalšie štyri mesiace "za súčasných podmienok", hovoril aj vysokopostavený turecký predstaviteľ vo vyjadrení pre agentúru AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal súhlas všetkých strán s predĺžením dohody, ktorú s Ukrajinou a Ruskom podpísali OSN a Turecko pôvodne v júli na obdobie štyroch mesiacov.

"Vítam dohodu všetkých strán o pokračovaní čiernomorskej obilninovej iniciatívy s cieľom uľahčiť bezpečnú plavbu pri vývoze obilnín, potravín a hnojív z Ukrajiny," uviedol Guterres vo vyhlásení.

OSN je podľa neho "plne odhodlaná odstrániť zostávajúce prekážky vývozu potravín a hnojív z Ruskej federácie", čo je súčasť dohody, ktorú Moskva považuje za rozhodujúcu.

Rusko v októbri pozastavilo svoju účasť na plnení dohody, po niekoľkých dňoch sa k nej však vrátilo. Zmiernilo to obavy z ďalšieho narušenia vývozu trasami v Čiernom mori, ktoré neboli bezpečné po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.