Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN: Po cyklóne hrozí na Madagaskare zhoršenie humanitárnej krízy

Dieťa sa brodí vo vode na zaplavenom poli po prudkých dažďoch v meste Antananarivo na Madagaskare, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Madagaskarský úrad pre zvládanie katastrof potvrdil, že cyklóna pripravila o život 20 ľudí a vyhnala z domovov približne 55.000 obyvateľov.

Antananarivo 7. februára (TASR) - Najmenej 20 obetí na životoch, 55.000 vysídlených a rozsiahle škody na poľnohospodárstve si vyžiadala cyklóna Batsirai, ktorá počas uplynulého víkendu zasiahla Madagaskar. OSN v tejto súvislosti upozornila na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v tomto ostrovnom štáte, ktorý predtým zápasil s následkami dlhodobého sucha, informovala v pondelok agentúra AFP.

Cyklóna udrela na východné pobrežie ostrova v sobotu. Priniesla so sebou prudké dažde a vietor s rýchlosťou až 165 kilometrov za hodinu.

Predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF) na Madagaskare Jean Benoit Manhes v pondelok pre AFP povedal, že "Batsirai dnes ráno... opustil Madagaskar a smeroval do Mozambického prielivu".

Madagaskarský úrad pre zvládanie katastrof potvrdil, že cyklóna pripravila o život 20 ľudí a vyhnala z domovov približne 55.000 obyvateľov. UNICEF upozornil, že mnohé z obetí sú pravdepodobne deti, ktoré tvoria až 50 percent populácie tejto africkej krajiny.

Robotníci sa brodia vo vode na zaplavenej ulici po prudkých dažďoch v meste Antananarivo na Madagaskare, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Cyklóna najskôr v sobotu zasiahla riedko obývanú poľnohospodársku oblasť na východe krajiny, kde bolo z veľkej časti zničené mesto Mananjary. Potom spôsobila záplavy v oblasti vo vnútrozemí ostrova, ktorá je považovaná za hlavnú obilnicu Madagaskaru.

"Dôsledky cyklóny dnes nekončia, budú trvať niekoľko mesiacov, predovšetkým vo sfére poľnohospodárstva," uviedol Manhes.

V postihnutých regiónoch boli počas búrky poškodené aj viaceré školy a zdravotné strediská. Čiastočne bola zničená i hlavná cesta spájajúca sever a juh ostrova, čo môže skomplikovať prevoz potravín a ďalších základných komodít.

Cyklóna nakoniec ušetrila hlavné mesto Antananarivo a najvýznamnejší madagaskarský prístav Tamatave, počet obetí preto nebol taký vysoký, ako sa obávali tamojšie úrady a humanitárne organizácie.

Približne 77 percent obyvateľov Madagaskaru žije pod hranicou chudoby a najnovšia katastrofa prichádza v období veľkého sucha na juhu Madagaskaru, ktoré uvrhlo viac ako milión ľudí do stavu akútnej podvýživy alebo dokonca hladomoru, píše AFP.