Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN potrebuje pre chudobné krajiny počas pandémie 6,7 miliardy dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OSN v marci pôvodne požiadala o finančnú pomoc v boji s nákazou vo výške dvoch miliárd dolárov, z nich zhruba miliardu dolárov už organizácia dostala.

New York 7. mája (TASR) – Organizácia Spojených národov dnes varovala, že pandémia nového druhu koronavírusu by mohla spôsobiť "množstvo hladomorov". Z tohto dôvodu vyzvala na zvýšenie medzinárodnej humanitárnej pomoci, ktorú potrebujú zraniteľnejšie krajiny sveta na boj s pandémiou, z dvoch miliárd dolárov na 6,7 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AP.

Vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a koordinátor núdzovej pomoci OSN Mark Lowcock uviedol, že najhoršie následky krízy sa prejavia v najchudobnejších krajinách sveta.

"Pokiaľ nebudeme konať teraz, mali by sme sa pripraviť na výrazný nárast konfliktov, hladu a chudoby," povedal, pričom varoval, že svet čelí hrozbe množstva hladomorov.

V mnohých najzraniteľnejších krajinách sveta sa vrchol pandémie neočakáva počas ďalších troch až šiestich mesiacov. Podľa Lowcocka však už teraz existujú informácie o poklese príjmov a zániku pracovných miest, poklese dodávok potravín a prudko stúpajúcich cenách.

OSN v marci pôvodne požiadala o finančnú pomoc v boji s nákazou vo výške dvoch miliárd dolárov, z nich zhruba miliardu dolárov už organizácia dostala.