Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN pracuje na predĺžení čiernomorskej obilnej dohody

Na snímke obilie. Foto: TASR Erika Ďurčová

Platnosť dohody, ktorá pomohla stabilizovať svetové ceny potravín, vyprší v sobotu 18. marca. Predĺžená bude len v prípade, ak žiadna zo strán nebude mať voči tomu námietky.

Ženeva 17. marca (TASR) - Rozhovory o predĺžení čiernomorskej obilnej dohody, ktorá v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov, prebiehajú na "všetkých úrovniach". V piatok to uviedla hovorkyňa Organizácie Spojených národov Alessandra Vellucciová, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Platnosť dohody, ktorá pomohla stabilizovať svetové ceny potravín, vyprší v sobotu 18. marca. Predĺžená bude len v prípade, ak žiadna zo strán nebude mať voči tomu námietky.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin v pondelok uviedol, že Rusko súhlasí s predĺžením dohody, no iba o 60 dní. Podľa Ukrajiny však z podpísaného dokumentu vyplýva, že predĺžiť ju je možné len o 120 dní.

"Dohoda predpokladá predĺženie o 120 dní. Prebiehajú rozhovory a nebudeme špekulovať o tom, čo sa stane. Angažujeme sa na všetkých úrovniach," povedala Velluciová. Dodala, že súčasťou rokovaní sú aj generálny tajomník OSN António Guterres i ďalší vysokopostavení predstavitelia OSN.

"Všetci sú mobilizovaní v tejto dôležitej otázke. Všetci sme odhodlaní viesť tieto diskusie a zabezpečiť integritu a kontinuitu tejto dohody," pokračovala.

Dohodu o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovali vlani v júli OSN a Turecko. Prvýkrát ju predĺžili minulý rok v novembri o 120 dní. Súčasne s ňou bola podpísaná dohoda, ktorá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Rusko viackrát kritizovalo prístup Západu k danej dohode. Ako prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia považuje sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.