Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

OSN pred 40 rokmi rozhodla, že sa bude sláviť Týždeň odzbrojenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvý deň Týždňa odzbrojenia je spomienkou na založenie OSN. Tá oficiálne vznikla 24. októbra 1945, keď Chartu Organizácie Spojených národov ratifikovali Čína, USA, Francúzsko, Veľká Británia a ZSSR.

New York 24. októbra (TASR) - Účastníci Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v roku 1978 rozhodli, že v dňoch 24.-30. októbra sa bude každoročne sláviť Týždeň odzbrojenia. V roku 2018 bude mať Týždeň odzbrojenia 40 rokov.

Rozhodnutie o pravidelnom pripomínaní Týždňa odzbrojenia je zaznamenané v záverečnom dokumente z druhého mimoriadneho zasadnutia VZ OSN a v rezolúcii S-10/2 z roku 1978.

Prvý deň Týždňa odzbrojenia je spomienkou na založenie OSN. Tá oficiálne vznikla 24. októbra 1945, keď Chartu Organizácie Spojených národov ratifikovali Čína, USA, Francúzsko, Veľká Británia, ZSSR a väčšina ďalších signatárov.

VZ OSN vyzvalo 12. decembra 1995 v rezolúcii 50/72 B jednotlivé štáty a mimovládne organizácie, aby sa naďalej aktívne zúčastňovali na akciách v rámci Týždňa odzbrojenia. Zároveň VZ OSN požiadalo generálneho tajomníka OSN, aby v čo najširšej miere využíval informačné prostriedky OSN s cieľom lepšie vysvetľovať verejnosti problematiku odzbrojenia a samotné ciele Týždňa odzbrojenia.

Každý rok sa počas sviatku Medzinárodného dňa OSN sústreďuje pozornosť na Zmluvu o obchodovaní so zbraňami, ktorú k 30. októbru 2016 podpísali predstavitelia 130 krajín. Zmluva nadobudla platnosť 24. decembra 2014 a upravuje medzinárodný obchod s konvenčnými zbraňami.