Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OSN: Prímerie v Jemene môže zvrátiť zhoršujúcu sa humanitárnu krízu

Na archívnej snímke z 3. novembra 2022 podvýživený chlapec je umiestnený na váhu v kŕmnom centre nemocnice v jemenskom meste Saná. Foto: TASR/AP

Z 31,9 milióna ľudí v Jemene potrebuje podľa OSN humanitárnu pomoc 23,4 milióna. V dôsledku vojny zahynuli už státisíce ľudí a milióny museli opustiť svoje domovy.

Saná 1. mája (TASR) - OSN upozornila na "zhoršujúcu sa" humanitárnu katastrofu v Jemene a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby využilo krehké dvojmesačné prímerie, ktoré v tejto chudobnej arabskej krajine platí od začiatku apríla, na zvrátenie súčasnej situácie. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

"Zhoršujúca sa humanitárna kríza v Jemene je realitou, ktorú musíme urýchlene riešiť,"
uviedol koordinátor OSN pre Jemen David Gressly vo vyhlásení zverejnenom v sobotu neskoro večer.

"Viac ako 23 miliónov ľudí - takmer tri štvrtiny jemenskej populácie - aktuálne potrebuje pomoc," priblížil Gressly s tým, že počet ľudí v núdzi sa od roku 2021 zvýšil o takmer tri milióny.

Gressly ďalej vyzval darcov, aby využili prímerie sprostredkované OSN, ktoré je na väčšine územia Jemenu dodržiavané od 2. apríla.

"Prímerie sprostredkované OSN je životne dôležitou príležitosťou pre humanitárne agentúry, ktoré môžu rozšíriť svoje humanitárne programy a pomôcť väčšiemu počtu ľudí v núdzi, a to aj v oblastiach, kde doteraz nemali pre ozbrojený konflikt prístup,"
povedal Gressly. Zdôraznil, že organizácie potrebujú od darcov dostatok financií, inak môže celá humanitárna operácia zlyhať.

OSN potrebuje podľa Gresslyho na rok 2022 približne 4,3 miliardy dolárov (4,08 miliardy eur), aby "zvrátila neustále sa zhoršujúcu humanitárnu situáciu" v Jemene.

Z 31,9 milióna ľudí v Jemene potrebuje podľa OSN humanitárnu pomoc 23,4 milióna. V dôsledku vojny zahynuli už státisíce ľudí a milióny museli opustiť svoje domovy.

V Jemene je už celé roky vojna, v ktorej proti sebe bojujú vládne jednotky medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a šiitskí povstalci, tzv. húsíovia. Na strane prezidentových verných síl od roku 2015 bojuje koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, s podporou USA a Británie.