Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

OSN pripustila, že v Etiópii dochádza k zločinom proti ľudskosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predsedníčka expertnej komisie Kaari Betty Murungiová v mene svojich kolegov okrem toho deklarovala, že etiópska federálna vláda používa hladomor ako metódu vedenia vojny.

Ženeva 19. septembra (TASR) - Komisia expertov OSN pre ľudské práva v Etiópii sa domnieva, že počas ozbrojeného konfliktu boli v tejto krajine zrejme spáchané vojnové zločiny i zločiny proti ľudskosti. Experti súčasne upozornili na to, že nedávne obnovenie konfliktu v etiópskom štáte Tigraj zvyšuje riziko "ďalších zverstiev".

Uviedla to v pondelok agentúra AFP, ktorá informovala o prvej správe expertov OSN o Etiópii vypracovanej pre Radu OSN pre ľudské práva.

Odborníci OSN konštatujú, že vojnových zločinov sa od vypuknutia konfliktu v novembri roku 2020 zrejme dopustili rôzne strany etiópskeho konfliktu.

V správe expertov sa tiež píše, že existujú "opodstatnené dôvody domnievať sa, že federálna vláda a vlády spojeneckých regionálnych štátov sa dopustili a naďalej sa dopúšťajú zločinov proti ľudskosti spočívajúcich v prenasledovaní z etnických dôvodov a iných neľudských činov".

Experti v správe pripomínajú, že federálne úrady už viac ako rok bránia približne šiestim miliónom ľudí v štáte Tigraj v prístupe k základným službám vrátane internetu a bankovníctva a kde v dôsledku prísnych obmedzení prístupu humanitárnej pomoci 90 percent obyvateľstva naliehavo potrebuje pomoc.

Predsedníčka expertnej komisie Kaari Betty Murungiová v mene svojich kolegov okrem toho deklarovala, že etiópska federálna vláda "používa hladomor ako metódu vedenia vojny". Vyzvala preto vládu v Addis Abebe, aby "okamžite obnovila základné služby (v Tigraji) a zabezpečila úplný a neobmedzený prístup k humanitárnej pomoci".

Murungiová sa však obrátila aj na tigrajské sily a žiada ich, aby "zabezpečili, že humanitárne agentúry budú môcť pôsobiť bez prekážok".

AFP doplnila, že nedávne obnovenie bojov bolo porušením prímeria uzavretého v marci a zmarilo nádeje na vyriešenie vojny, ktorá si vyžiadala životy stoviek civilistov a vyvolala na severe Etiópie humanitárnu krízu.

Murungiová apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby zintenzívnilo svoje úsilie s cieľom zabezpečiť zastavenie bojov a obnovenie humanitárnej pomoci a služieb v Tigraji. V opačnom prípade, ako varovala, bude konflikt v Etiópii nielen katastrofou pre jej obyvateľstvo, ale aj ohrozením pre mier a stabilitu v priľahlom africkom regióne.