Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OSN privítala spoluprácu cyperských Grékov a Turkov pri hasení požiaru

Na archívnej snímke z 23. júna 2022 hasiči nasmerujú prúdy vody z hasičských hadíc, keď bojujú s obrovským lesným požiarom na úpätí pohoria Pentadaktylos na severe etnicky rozdeleného Cypru. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych úradov niekoľkodňový požiar, ktorý vypukol minulý utorok, zničil porasty na viac než 2600 hektároch pôdy.

Nikózia 27. júna (TASR) - Osobitný vyslanec OSN na Cypre Colin Stewart v pondelok vyzdvihol spoluprácu cyperských Grékov a Turkov v boji proti rozsiahlemu lesnému požiaru v severnej časti tohto stredomorského ostrova. Vyjadril sa tak po rokovaní grécko-cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom, píše agentúra AFP.

Stewart poďakoval Anastasiadisovi za pomoc, ktorú minulý týždeň poskytol cyperským Turkom pri hasení mohutného požiaru v katastri obce Kantara na severe Cypru. Označil to za "veľmi pozitívny krok", ktorý podľa neho preukázal bazálnu vzájomnú solidaritu medzi Cyperčanmi.

Plamene v Kantare hasili lietadlá alebo vrtuľníky z oboch častí rozdeleného ostrova a miestnym hasičom asistovali aj britskí vojaci dislokovaní na Cypre. Hasiacu leteckú techniku tam vyslali i Turecko a Izrael.

Podľa miestnych úradov niekoľkodňový požiar, ktorý vypukol minulý utorok, zničil porasty na viac než 2600 hektároch pôdy. Protipožiarne operácie koordinovala mierová misia OSN na Cypre.

Mierové rozhovory o znovuzjednotení ostrova, rozdeleného od roku 1974, ktoré organizovala OSN, sú už roky uviaznuté na mŕtvom bode. Posledné sa konali v júli 2017 vo Švajčiarsku a vzťahy medzi cyperskými Grékmi a Turkami sa odvtedy ešte viac vyostrili.

Vyslanec Stewart preto upozornil na potrebu budovania dôvery medzi oboma stranami ako základu pre obnovenie rokovaní.